Tankautospuiten

3531-geheel3532-geheel

Afkorting/Roepnaam Aalsmeer 1 (ASM1/13-3531) Aalsmeer 2 (ASM2 / 13-3532)
Merk / Type Mercedes Benz Atego 1529F Mercedes Benz 1120F
Opbouw Gemco Rosenbauer
Kenteken BZ-PZ-80 BH-LT-13
In dienst sinds 2012 1999
Aantal zitplaatsen 7 8

Een tankautospuit (TS) is de basiseenheid die door de brandweer ingezet wordt bij een incident. Het bevat zeer veel materialen om zo snel mogelijk te kunnen starten met de inzet. Er kan in bepaalde gevallen wordt ondersteuning gevraagd worden van andere type voertuigen. Dit kan dan gaan om bijvoorbeeld een autoladder om op hoogte te werken of om specialistisch gereedschap uit een hulpverleningsvoertuig.
De twee tankautospuiten van kazerne Aalsmeer bevatten ongeveer dezelfde soorten materiaal. Echter door de 13 jaar verschil in leeftijd zijn er wel bepaalde zaken anders uitgevoerd. Dit kan dan zowel gaan om andere specificaties aan het materiaal, maar vooral ook om de locatie van materialen.

BrandbestrijdingTAS4
Beide auto’s beschikken over een watertank van 1500 liter en zijn voorzien van twee type blussystemen op basis van water:

 • Slanghaspels met 90 meter slang (Hoge druk (HD), bij ASM1 aan elkaar te koppelen zodat 180 meter slang ontstaat)
 • Losse slangen om een lage druk (LD) blussing in te zetten. Op zowel de ASM1 als ASM2 zijn dit 38mm slangen.

Bij kleinere branden (denk aan autobrand, of een keuken brandje) kan meestal volstaan worden met het HD systeem. Het grote voordeel is dat doordat de slang op een haspel zit, deze direct ingezet kan worden. Bij een LD systeem dienen eerst een of meerdere slangen aan elkaar gekoppeld te worden voordat deze ingezet kan worden. Dit is uiteraard geen kwestie van minuten extra werk, maar het duurt iets langer. Als er echter behoefte is aan een blussing met veel water of meer dan twee stralen (spuiten), dan wordt de LD ingezet.
Om aan water te komen zijn er twee hoofd mogelijkheden:

 • Water gebruiken van het drinkwaternetwerk
 • Water gebruiken uit open water (sloten, meren, vaarten of speciaal voor de brandweer aangelegde watervoorzieningen)

Voor de eerste mogelijkheid zitten er op de TS een opzetstuk. Dit wordt op een speciale aansluiting op het drinkwaterleiding netwerk gezet (brandkraan) die aangelegd zijn door PWN. Als er echter veel water nodig is of een brandkraan niet beschikbaar is, dan kan er ook open water ‘afgelegd’ worden. Bovenop de tankautospuit liggen een aantal grote zwarte slangen van 110mm diameter die in het water gelegd kunnen worden. De pomp van de tankautospuit zuigt dan het water op uit de sloot/meer/kanaal.
De pompen van beide auto’s kunnen maximaal ongeveer 3500 liter water per minuut pompen.

Beide TS-en zijn voorzien van een provak systeem om blusschuim (vergelijkbaar met een schuimblusser) te kunnen maken en een straatwaterkanon die tot wel 2600 liter water per minuut op een object te kunnen spuiten.

HulpverleningTAS3
Als er een aanrijding is geweest tussen twee voertuigen, is er altijd kans op gewonden. Als het noodzakelijk is (dit gebeurd op aanwijzing van het ambulancepersoneel), kan besloten worden om het slachtoffer uit een voertuig te bevrijden. Dit kan door bijvoorbeeld een deur uit de auto te knippen, maar ook door de hele voertuig rondom het slachtoffer weg te ‘’pellen’’. Om dit te kunnen doen beschikt de brandweer over een scala aan redgereedschap. Beide tankautospuiten zijn voorzien van Holmatro redgereedschap die werken op basis van oliedruk. Deze oliedruk (720 bar) wordt opgewekt door twee mobiele pompen die op benzine werken. Het hydraulische redgereedschap bestaat uit:

 • Schaar (om materiaal mee door of in te knippen)
 • Spreider (om materiaal mee samen te knijpen of uit elkaar te trekken)
 • Ram (om materiaal uit elkaar te persen)

Daarnaast zit er op de Tankautospuit ook nog zo geheten hoge druk hefkussens. Deze kussens kunnen onder een object geschoven worden en door middel van luchtdruk (maximaal 8 bar) een gewicht tot wel 10 ton optillen. De maximale hoogte van deze kussens is zo’n 20 centimeter, maar bij grote gewichten is dit minder. Door gebruik van speciale technieken, kan je er voor zorgen dat grotere hoogtes bereikt worden of men kan gebruik maken van de hefkussens die op een hulpverleningsvoertuig zitten. Deze zijn bijvoorbeeld koppelbaar of groter, waardoor grotere hoogtes bereikt kunnen worden of zwaardere lasten opgetild kunnen worden (tram/vrachtwagen)

Naast het gereedschap zelf, zijn er nog verschillende hulpmiddelen op de wagen aanwezig die je gebruikt bij een hulpverlening. Dit zijn bijvoorbeeld:

 • Stabilisatie hulpmiddelen: Onder andere blokken en wiggen/keggen die te gebruiken zijn om te voorkomen dat een voertuig weg rolt of te helpen om een bepaalde last te ondersteunen.
 • Diverse afdekmaterialen: Bijvoorbeeld lappen zeer stevig stof voorzien van magneten om scherpe delen mee af te schermen.

Op de tankautospuit zitten ook nog diverse andere gereedschappen zoals onder andere:

 • Motorkettingzaag
 • Doorslijpschijf
 • Reciprozaag

Als laatste nog een aantal andere zaken die je terug kan vinden op de tankautospuit:

 • Chemiepakken: beschermt de brandweerman/-vrouw tot op een bepaald niveau tegen schadelijke vloeistoffen
 • Verlichting: Zowel voor op de weg om verkeer te waarschuwen, als een paar handzame lampen om het werkgebied mee te verlichten
 • Ramoneur set: Gereedschap dat gebruikt kan worden in geval van een schoorsteenbrand
 • Handladder en trapje

TAS2  TAS5 TAS6 TAS22