Personeel en materiaal wagen

3571-geheel

Roepnaam Personeel en materiaal wagen Aalsmeer (PMASM 13-3581)
Voorheen HVASM 13-3571
Merk Mercedes 1225F
Opbouw Rosenbauer
Kenteken BP-BV-37
In dienst sinds December 2003
Aantal zitplaatsen 9

Toen de brandweer Aalsmeer nog een gemeentelijk brandweerkorps was, heeft men deze auto aangeschaft. Door de regionalisering en de verandering op landelijk niveau qua bepakkingseisen, is de HV nu officieel een “Personeel en materiaal wagen”. Binnen de regio Amsterdam-Amstelland zijn op drie andere kazernes HV’s gestationeerd de wel voldoen aan de landelijke richtlijnen. Deze hebben bijvoorbeeld allemaal een kraan achterop. Echter door het specialistisch karakter dat het uitrukgebied van kazerne Aalsmeer is er behoefte aan specialistisch materiaal en deze zitten op deze brandweerauto.

Op het moment dat de bevelvoerder vindt dat hij materiaal nodig heeft die op deze brandweerwagen zit, dan kan hij deze via de meldkamer uit laten rukken. De PMASM zal met name in Aalsmeer ingezet worden als er behoefte is aan de overdruk ventilator (om rook en/of hitte uit een pand te verdrijven), aggregaat, extra slangen of ‘gewoon’ de extra manschappen die mee kunnen komen met deze wagen.

Mobiele pompHV7
Uniek aan deze wagen is de mobiele pomp die achterin de wagen staat. Als deze uit de wagen gehaald is, kunnen 4 manschappen deze pomp optillen en verplaatsen. Ook is het mogelijk om wielen aan de zijkant te bevestigen. Het doel van deze pomp is dat we daarmee waterwinning kunnen opbouwen op plaatsen waar de tankautospuit en/of boot niet kunnen komen. Gedacht kan worden aan aan de vele jachthavens en kwekerijen die de gemeente Aalsmeer rijk is. De motor van de pomp is een BMW en heeft bijna dezelfde capaciteit als de pomp van een tankautospuit.

Verlichting
Om de werkplek te verlichten zit er op de PM een uitschuifbare lichtmast. Als de wagen niet dicht genoeg bij het incident kan staan, dan kan er gebruikt gemaakt worden van twee losse 1000 watt bouwlampen en statieven. Deze kunnen dan aangedreven door het losse aggregaat die op de PM aanwezig is.

Andere bepakking
Op de PMASM zitten ook nog extra materialen zoals een motorkettingzaag met langer blad, staaldraadhandtakel, paardenbroek, extra stophout. Daarnaast bestaat het slangenpakket uit 75mm en 52 mm slangen.

HV8 HV9 HV6 HV4 HV3