Brandweervaartuig – JIM

3561

Roepnaam Brandweervaartuig Aalsmeer (BVASM 13-3561)
Registratienummer 97-27-YN
Buitenboordmotor Mercury 150 pk 4-takt
In dienst sinds 2007

Gemeente Aalsmeer is een waterrijk gebied met vele jachthavens en eilanden die alleen per boot bereikbaar zijn. Daarom is het niet meer dan logisch dat er ook een brandweervaartuig in Aalsmeer gestationeerd is. Deze boot is voorzien van een waterpomp die ook met een paar handelingen uit de boot gehaald kan worden en op de kant (bijvoorbeeld op een akker) zijn werk kan doen. De normale te waterlaatplaats is de boothelling aan de Zwarteweg, nabij de watertoren maar de trailer kan ook zo ingezet worden dat de boot vanaf de waterkant te water gelaten kan worden.
De boot heeft als naam “Jim” gekregen. Dit is een verwijzing naar de initialen van de toenmalige burgemeester mr. J.I.M. Hoffscholte, die vlak na de te water lating met pensioen ging.

De boot is speciaal gebouwd voor de Aalsmeerse wateren. Dit is nauwe samenwerking van MLV-Alubouw. MLV heeft met alle eisen en wensen rekening gehouden. Zo heeft de boot een zeer lage doorvaarthoogte (en kan hij onder nagenoeg alle bruggen door).
Vaste boottrekker is de Dienstbus Aalsmeer. Hierin liggen ook standaard de ademluchtsetjes en zaklampen die meegenomen kunnen worden bij een inzet met de boot. Kijk hier voor meer informatie over de dienstbus.

Inzet bij brand

Het merendeel van de inzetten met de boot hebben te maken met brand. Het kan dan zowel gaan om het bestrijden van brand in een loods vanaf het water, maar ook om het bestrijden van een brand op een recreatie eiland die ontstaan is door bijvoorbeeld de barbecue.
Aan de voorzijde van de boot is een waterkanon gemonteerd, die met een korte slang gekoppeld wordt aan de pomp. Uiteraard is het ook mogelijk om met de op de boot aanwezige slangen, verdeelstukken en straalpijpen een inzet te doen op een eiland en dus ‘lage druk af te leggen’ vanaf de pomp. De slangen hebben een diameter van 38mm.

Inzet bij hulpverleningBRV-actie
De boot wordt ook opgeroepen op verzoek van de ambulancedienst als zij naar een eiland of boot vervoerd moeten worden. Door een speciaal ontworpen brandcardsteun is het mogelijk om de brancard van de ambulancedienst midden in de boot neer te zetten. Zo kan een patiënt dus op de brancard vervoerd worden en eenmaal terug aan wal, de ambulance in om zo verder vervoerd te worden.

Vervoeren van duikers
Kazerne Aalsmeer heeft zelf geen brandweerduikers. Deze zijn gestationeerd op kazerne Amstelveen en kazerne Willem. Indien nodig wordt door de duikers wel gebruik gemaakt van de boot. Aan de zijkant van de boot is hiervoor een scharnierend gedeelte gemaakt (zie foto). Als dit luik open gaat, klapt het helemaal open zodat het recht naar beneden hangt. Doordat ook nog een kort trappetje uitgeklapt kan worden, kunnen duikers, maar ook drenkelingen, gemakkelijk weer uit het water aan boord komen.

Trailer van de boot
Imanse aanhangwagens heeft in samenwerking met een aantal vrijwilligers van Kazerne Aalsmeer een trailer ontwikkeld. Om de boot veilig en snel in en uit het water te kunnen halen is de trailer voorzien van een krachtige elektronische lier en een loopplank.

Uniek aan deze trailer is de waterdichte LED-verlichting. Deze kan bij een uitruk gewoon op de trailer blijven zitten. Voorheen moest de verlichting van de trailer geschroefd worden. Dit bespaart tijd en is een veilige, goed zichtbare oplossing.

BRV-bus trailer-lier